söndag 20 maj 2012

Öppna och stäng!

Vårt hjärta är centrum för vårt liv och måste därför både bevaras och beskyddas. Vi matas ständigt med ord och information, från alla håll och kanter.

Vissa tankar, om vi låter dom slå rot, leder oss ut i olycka och träskmarker. Det kan handla om negativa spekulationer om framtiden, tankar om andra eller tankar om oss själva. Om vi tänker sådant som gör oss missmodiga, ledsna och uppgivna, förkastade, fördömda eller som ger en känsla av mindervärde, fruktan, rädsla eller något annat destruktivt. Då ska vi stänga dessa tankedörrar och inte låta några tankebyggnader byggas eller tankesystem slå rot i vårt hjärta. Vi ska rycka upp dom med rötterna och stänga alla sådana dörrar.

Bibeln säger att Guds bud ger glädje åt hjärtat. Gud har en god tanke för dig och mig och Han vill oss väl. Den helige ande är vår hjälpare som vill leda oss på rätta vägar. Destruktivitet har inget med Gud att göra. Om vi istället tänker sådant som bygger upp, ger oss liv och frid. Då är det troligen Den helige ande som talar. Förutsatt att vi är Honom underställda givetvis, vilket betyder att vi omvänder oss till Jesu vilja och inte vår egen. Och att vi är beredda att följa i praktiken. En ytlig inställning duger alltså inte.

Hjärtat är som en åker. Därför måste man se till att rätt sådd sås i den åkermarken och att fel sådd aldrig får slå rot och börja växa. För att byta bild; vissa tankedörrar ska vi öppna och vissa ska vi stänga.


/Ola

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar