måndag 28 maj 2012

Relationer - it takes two to tango!

Vi människor har, i mer eller mindre omfattning, "tomrum" eller "skador" i vår själ och vår karaktär. Dessa kommer från svagheter och synd i den mänskliga naturen och är medfödda. Det har med syndafallet att göra och kan förstärkas i våra tidiga uppväxt år. Trots att vi kommit till tro på Jesus försvinner inte problemen automatiskt, även om det händer och sker ibland.

"Tomrummen" eller "skadorna" kommer inifrån och exempel på dessa är; brist på kärlek, hårdhet, saknad av bekräftelse, stolthet, brist på trygghet, brist på självkontroll, begär, egosim, felaktig dyrkan, illvilja, hämnd, trots, högmod osv. När två människor i en relation lever med den här typen av mekanismer är risken stor att man börjar att göra varandra illa. Om "tomrummen" eller "skadorna" utökas och växer i relationen så att den blir allt mer infekterad. Själafienden gör allt för att arbeta i och genom dessa infektioner för att förgöra och förstöra.

Nu kanske någon tänker; jag har inga problem, jag är perfekt. En sådan attityd ligger nära både högmod och självrättfärdighet. Även om vi är duktiga på att både dölja och förklä oss så finns problemen väldigt ofta där och behöver hanteras. Observera att vi här pratar om nyanser i tillvaron, som t ex oförmåga att uttrycka kärlek på ett allsidigt sätt, oförmåga att säga förlåt av hela hjärtat, ovilja att göra rätt, oförmåga att se den andres perspektiv, behov av att alltid ha rätt, överkänslighet, opålitlighet, principmänniska utan kärlek och värme osv.

Det destruktiva relationsbeteende som bryter ner relationer och som jag här kallar den "onda cirkeln" kan beskrivas såhär;

1) Människa med "tomrum" och "skador" i själen pga synden
2) Har en relation med annan person med dito
3) Parterna gör varandra illa
4) Parterna börjar anklaga varandra för problemen - det är den andres fel

Eftersom problemet, på grund av den smärta som jag känner, överförs till motparten och motparten inte ändrar sig - så kvarstår den onda cirkeln. Fienden är jättenöjd och våra relationer bryts sönder. Allt mörker vi kan tänka oss attackerar och förstärker denna destruktivitet. Ett äktenskap med detta livsmönster kommer inte att överleva.

Jesus behöver bota oss genom Den helige ande och genom sitt Ord så att vi bryter den onda cirkeln och börjar leva efter den "goda cirkeln". Den "goda cirkeln" kan beskrivas så här.

1) Människa med "tomrum" och "skador" i själen pga synden
2) Ser genom Jesus sitt behov av upprättelse
3) Och tar ansvar för sina destruktiva sidor, attityder och förhållningssätt, så att Jesus kan börja fylla hålen och läka skadorna
4) Parterna lever i förlåtelse gentemot varandra och slutar med att överföra allt ansvar till motparten genom att anklaga och tar istället ansvar för sin del först!

När Jesus får bota oss så fylls våra "tomrum" och "skadorna" läks. Vi blir bekräftade och förstår att vi är älskade av Gud. Vi förlorar samtidigt vår felaktiga stolthet, blir barmhärtiga och förlåtande, ödmjuka och kärleken växer i vårta hjärtan. Vi får en ny inriktning där vi längtar efter det rätta, riktiga, höga, heliga och sanna.

I takes two to tango. För att en relation ska bli upprättad behöver båda parter gå på samma väg. Annars är vägen fruktlös!


/Ola

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar